Уголовное дело против Ю. Тимошенко передали харьковскому управлению СБУКримінальну справу стосовно екс-прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко направлено до слідчого відділу управління Служби безпеки України (СБУ) в Харківській області. Про це повідомив сайт СБУ.

"У зв'язку з перебуванням Ю.Тимошенко у Качанівській виправній колонії № 54 Харківської області кримінальну справу за звинуваченням в організації приховування валютної виручки, в неодноразовому ухиленні від сплати податків на загальну суму понад 16 млн.грн., у розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн.грн. ПДВ, у службовому підробленні та замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405,5 млн.дол. - направлено за підслідністю до слідчого відділу УСБУ в Харківській області", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Також у СБУ повідомили, що кримінальну справу стосовно екс-прем'єра, що стосується діяльності "Єдиних енергетичних систем України" (ЄЕСУ) у частині організації приховування валютної виручки, закрито у зв'язку тим, що набув чинності закон про декриміналізацію статті 207 Кримінального кодексу України ("Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті"), за якою вона порушена. Розслідування інших епізодів триває.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. Також у жовтні стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. 30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії.

17 січня 2012 р. набрав чинності закон України № 4025-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності", відповідно до якого виключена кримінальна відповідальність за вчинення окремих протиправних діянь, у т. ч. приховування валютної виручки.