Акція протесту представників ВО "Свобода" і Народного руху України відбувається 17 травня біля будинку Харківської у ній беруть участь близько 70 осіб. Вони тримають прапори ВО "Свобода" і Народного руху, а також плакати: "Україні - Енергетична незалежність!", "Любіть Україну, або забирайтеся геть!", "Торгуєш державою - час розплати прийде", "Ми Незалежні, за газ не продаємось", "Засудити злочин промосковськіх диверсантів". Учасники акції вимагають від депутатів облради "не виконувати антидержавних рішень президента України Віктора Януковича". За їх словами, акція приурочена до зустрічі президента Росії Дмитра Медведєва і В. Януковича, яка відбувається 17 травня у Києві.

"Сьогодні крок за кроком адміністрація В. Януковича здає національні інтереси. Ми дізнаємося про угоди з Росією, які вигідні Росії, але не нам, тільки після їх підписання", - зазначив голова Харківської облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка. За його словами, найближчим часом адміністрація може передати під контроль Росії 51% акцій українського авіаконцерну "Антонов", а також стратегічні харківські підприємства - ВАТ "Турбоатом", ДП "Завод ім. Малишева".

Як повідомив І. Швайка, про намір взяти участь в акції заявляли й інші учасники Харківського "Комітету захисту України", проте "вони чомусь не змогли прийти".

Довідка "SQ". Харківська організація Комітету захисту України розпочала свою роботу 6 травня. До комітету входять ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", "Наша Україна", "Народна самооборона", "За Україну!", КУН, Народний Рух України, "Реформи і порядок", Українська соціал-демократична партія, Українська народна партія , громадська організація "Поступ" та ін.