Закон про місцеві вибори консервує ситуацію, що склалася в Україні політичну систему, і в найближчі п'ять років у політичному житті України, найімовірніше, не буде ні нових проектів, ані нових ідей. Молоді регіональні еліти відтиснуті на узбіччя політичного життя і не зможуть отримати депутатські мандати, "не ходячи на уклін до партій". Про це 14 липня заявив журналістам голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України Михайло Камчатний.

За його словами,  в законі про місцеві вибори є низка недоліків. "По-перше, територіальна комісія може виносити попередження кандидату і знімати його з реєстрації. По-друге, зміни до виборчого протоколу можуть вносити троє членів виборчої комісії. Ці нововведення відкривають простір для маніпуляцій", - заявив М. Камчатний.

За його словами, позитивною рисою нового закону є перехід до змішаної виборчої системи. "Після виборів з'являться представники конкретних виборчих округів, які повинні захищати інтереси мешкнців цих округів", - заявив М. Камчатний.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 10 липня прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. Виборчий процес триватиме 50 днів.