"Якщо я пройду до Верховної Ради, то не буду ні в складі більшості, ні в опозиції", - заявив 12 жовтня в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" кандидат у народні депутати за 176-м виборчим округом, самовисуванець Степан Гавриш. За його словами, він буде "шукати шлях, який потрібен суспільству, економіці й виборцям".

Гавриш також зазначив, що в разі обрання він буде ініціювати низку законів, один з яких - "Про бідність", оскільки зараз у країні немає її критеріїв. "Чому американець, якщо отримує 941 долар на місяць, вважається живе за межею бідності, а українець, який отримує менше 100 доларів, не вважається таким? Але американцю оплачують житло, дають талони на продукти харчування, страховий поліс, право раз на тиждень відвідувати лікаря і навіть талони на таксі. Чому б і нам не встановити критерії, щоб розуміти, що відбувається у нас у країні і скільки людей дійсно живе за межею бідності? Адже у нас близько 7 мільйонів громадян живуть на 844 грн. пенсії на місяць", - заявив Гавриш.

Він повідомив, що модернізує закон про домогосподарства, бо на селі немає робочих місць. "У моєму окрузі не створено жодного робочого місця, а їх потрібно створювати. Зокрема, потрібно організувати видачу безповоротних кредитів, щоб люди створювали робочі місця самі, можливо, у співпраці з близькими людьми", - повідомив кандидат у нардепи.

За його словами, також він буде розробляти закон про гарантії держави за своїми зобов'язаннями в сфері оплати праці та нарахування пенсій. "Кабмін планує запровадити електронну форму нарахування пенсій, але не вказує, якими будуть критерії її нарахування. Наприклад, у Польщі пенсію нараховують з урахуванням майбутньої інфляції за прогнозними розрахунками. А наша вираховується виходячи з існуючих реалій. Тобто людина отримала пенсію, а вона вже за рахунок інфляції на 3-5% менше", - повідомив Гавриш.

Кандидат у нардепи зазначив, що ще один об'ємний закон, над яким він буде працювати, - це Конституція України. "Я вже почав дискусію про це в інтернеті. Є таке гасло - "Повернути країну народові!". А як це зробити? Я говорю про інше: ми повинні визначитися, яке місце українського народу в своїй державі. Він - власник, суверен або гнаний вітром електорат? Сьогодні на місцях самоврядування немає. Всім тотально управляють райдержадміністрації. А я вважаю, що їх не повинно бути, а необхідна адміністрація на рівні області, сформована за іншою процедурою (разом з органами місцевої влади)", - зазначив Гавриш.

Довідка "SQ". Парламентські вибори відбудуться 28 жовтня і пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою. В окрузі № 176 балотуються: від Партії регіонів - народний депутат Дмитро Шенцев; від ВО "Батьківщина" - керівник організаційного відділу Фонду громадянських ініціатив Арсена Авакова Андрій Ільгов; від партії "УДАР" - підприємець Віталій Климко; від Компартії - вчитель Малиновської гімназії (Чугуївський район) Юрій Черкашин; від партії "Зелені" - голова облорганізації партії Геннадій Федоровський; самовисуванці - екс-заступник секретаря РНБО, академік Національної академії правових наук України Степан Гавриш; помічник-консультант народного депутата України Сергій Бугрєєв.