Народний депутат - харків'янин Олександр Фельдман і екс-мер Харкова Володимир Шумілкін, згідно нового закону про місцеві вибори, втратили можливість боротися за крісло мера Харкова на майбутніх місцевих виборах, якщо їх не висуне яка-небудь партія. Про це 12 липня заявив "SQ" харківський політолог Володимир Нікітін. "Оскільки за ними зараз не стоїть не одна з політичних партій, їм доведеться або відмовитися від участі в боротьбі, або терміново висуватися від нової політичної сили. У цьому випадку їх можуть звинуватити в політичній кон'юнктурі", - зазначив В. Нікітін.

За його словами, закон про місцеві вибори не дозволяє висувати кандидатів від громадських організацій, тому незрозуміло, як за крісло мера буде боротися лідер громадської організації "Харківські сузір'я" Андрій Білогрищенко. В. Нікітін також заявив, що, найімовірніше, основними учасниками виборів мера Харкова будуть Геннадій Кернес (від Партії регіонів), Арсен Аваков (від Блоку Юлії Тимошенко) і Алла Александровська (від Комуністичної партії).

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 10 липня прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Виборчий процес буде тривати 50 днів.

Місцеві вибори призначені на 31 жовтня 2010 р.

В. Шумілкін в кінці липня добровільно залишив посаду голови Харківської облорганізації партії "Єдиний центр", О. Фельдман 24 липня був виключений з партійних лав ВО "Батьківщина".