На місцевому рівні змішана система виборів себе виправдала. Про це 11 листопада під час круглого столу, присвяченого підсумкам виборів, заявив політолог Валерій Дудко. За його словами, з поверненням мажоритарної системи виборів виборці та депутати дещо зблизилися, але в той же час масове обрання до рад усіх рівнів чиновників може ліквідувати систему місцевого самоврядування як таку. В.Дудко зазначив, що до Харківської обласної ради обрано майже всіх голів районних адміністрацій. "Скажіть, кому буде скаржитися виборець? Він піде до голови скаржитися на голову? Це маразм. Голови райадміністрацій не повинні брати участь у виборчій кампанії", - підкреслив політолог.

За словами політолога Ігоря Поліщука, мажоритарна система показала себе на місцевих виборах зайво політизованою. "Депутат-мажоритарій представляє в першу чергу не інтереси громади, а інтереси політичної сили, яка його висунула", - зазначив І.Поліщук.

"З одного боку з введенням мажоритарної системи покращився контакт між виборцем і депутатом, і це свого роду компенсація влади за ситуацію, що погіршується соціально-економічну ситуацію. З іншого боку при мажоритарній системі більш дієвим є адміністративний і фінансовий ресурс: купити виборців одного округу значно легше, ніж всю громаду міста", - заявив політолог Олександр Романюк.

Довідка "SQ". Місцеві вибори пройшли в Україні 31 жовтня.