Харьковские врачи осудили отказ Ю.Тимошенко лечиться в Харькове

Представники медичних кіл Харкова і Харківської області направили звернення до екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, віце-прем'єр-міністра України - міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової, міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка і до Європейського суду з прав людини. Під зверненням поставили підписи близько 20 осіб - члени-кореспонденти Академії медичних наук України, заслужені діячі науки України, головні лікарі харківських лікарень, доктори і кандидати медичних наук.

Як наголошується в листі, лікарів турбує стан здоров'я Ю.Тимошенко, як і будь-якої іншої людини, і медики готові надати їй найефективнішу допомогу. Написати листа лікарів змусила "біль і образа, які свідомо чи несвідомо наносить вітчизняній медичній громадськості Ю.Тимошенко, яка ще недавно була керівником виконавчої гілки влади - уряду України і, здавалося, щиро переживала за розвиток української системи охорони здоров'я, особисто брала участь у закупівлі медичного обладнання та ліків", - йдеться в листі.

Медики відзначили в зверненні, що "відмову від лікування у вітчизняній клініці ми - люди, досить далекі від політичних інтриг, розуміємо як непередбачливість, нехтування своїм здоров'ям і бажання перенести свою хворобу на інше поле, при цьому забуваючи, що орати на цьому полі може тільки здорова людина. Ми щиро сподіваємося на те, що наше звернення допоможе Юлії Володимирівні прийняти зважене й обдумане рішення, а представникам європейської сторони - краще зрозуміти, що медична спільнота України щиро бажає допомогти хворій людині, незважаючи на її соціальне, матеріальне, політичне становище".

Як повідомила журналістам 9 квітня одна з підписали звернення, директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру, почесний громадянин Харкова Олена Гречаніна, її турбує, що час йде й хвороба прогресує, тому не можна втрачати часу й потрібно починати лікування. При цьому вона зазначила, що ЦКБ № 5, у якій пропонують лікуватися Ю.Тимошенко, - це дуже хороша лікарня. Там, наприклад, спільно з генетичним центром була вилікувана жінка з рідкісним видом паралічу, а в цілому спільно з фахівцями цієї лікарні генетики вилікували дуже багато складних хворих. "У ЦКБ-5 є сучасне обладнання та лікарі світового рівня", - зазначила О.Гречаніна.

Довідка "SQ". 7 березня на робочій зустрічі німецьких та українських лікарів були сформовані остаточні рекомендації з лікування Ю.Тимошенко. Вона відмовилася від запропонованої програми подальшого консервативного та реабілітаційного лікування, наполягаючи на стаціонарному лікуванні за кордоном, а саме - в Центрі спортивної науки та спортивної медицини клініки Шаріте (Берлін, Німеччина).

2 квітня МОЗ заявив про те, що Ю.Тимошенко лікуватимуть у ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" в Харкові. Для цього в лікарняній палаті, де планували розмістити на лікування екс-прем'єра Ю.Тимошенко, зробили ремонт. Як повідомив журналістам 4 квітня головний лікар ЦКБ Михайло Афанасьєв, палату розширили, прибравши перегородку. Тепер тут розташоване ліжко, шафа, дві тумбочки, стіл і два стільці, плазмовий телевізор, холодильник. Стіни приміщення прикрашені картинами. Також у палаті є окремий санвузол. За словами головного лікаря, експрес-ремонт у палаті провели за рахунок "Укрзалізниці". "На сьогодні вся лікарня виглядає не так, як цей поверх", - зазначив він.