Харківська обласна організація ВО "Батьківщина" розпочала збір підписів харків'ян, незгодних з ініціативою міської влади щодо підняття тарифів квартплати, на своєму офіційному сайті в інтернеті.

Крім того, з 6 грудня у всіх районах міста з'явилися намети "Батьківщини", де охочі можуть поставити свій підпис проти запланованого підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що знаходяться в комунальній власності територіальної громади Харкова.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня хочуть підвищити тарифи квартплати. З 21 листопада серед харків'ян почали поширювати спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия", в якому опублікований проект рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій. Як сказано в аналізі проекту рішення, що існують з 2009 р. тарифи "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. склали 53,3 млн.грн.

До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо). Тарифи розраховані, виходячи з поверховості будинку, наявності ліфта та ін. критеріїв, найнижчі тарифи будуть встановлені для мешканців одно- і двоповерхових будинків, найвищі - для мешканців багатоповерхівок. За вивезення сміття харків'яни будуть платити 8 грн. 40 коп. на місяць з однієї людини, прописаної у квартирі.