Представники низки громадських організацій України 6 липня провели пікет перед будівлею Верховної Ради з вимогою перегляду положень законопроекту № 6601, який стосується правил проведення місцевих виборів. Зокрема, у пікеті взяли участь представники громадської організації "Харкiвськi сузір'я". Як заявив під час пікету президент організації Андрій Білогрищенко, "ми зібралися тут, щоб відстояти демократію, відстояти конституційні права українців. Ми розмовляли з багатьма народними депутатами і бачимо, що члени коаліції підтримують наші вимоги". За його словами, законопроект, прийнятий Верховною Радою в першому читанні, викликав активну критику в суспільстві. "Запропоновані в ньому "правила гри", за якими 31 жовтня повинні бути проведені вибори до місцевих рад, а також міських голів і голів сільських і селищних рад, багато експертів називають антидемократичним, такими, що підіграють одній політичній силі", - відзначив він. Так, у законі передбачено самовисування тільки для охочих стати депутатом сільської і селищної ради або сільським головою. У ради вищого рівня кандидатів висувають місцеві організації партій, до того ж тільки ті з них, які були зареєстровані не менше року тому.

Як повідомив А. Білогрищенко, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що Партія регіонів прагне врахувати інтереси всіх членів місцевих громад, тому запропонує внести до законопроекту зміни, щоб на виборах могли балотуватися і самовисуванці.

За словами А. Білогрищенка, у своєму первісному вигляді законопроект № 6601 суперечить Конституції України, оскільки вносить зміни, які звужують права громадян, а це суперечить ч.1 ст.38 Конституції. "Українців, які не є членами будь-якої політичної партії, понад 90%. Так, переважну більшість населення країни намагаються позбавити права бути обраними. Це веде до встановлення партійної диктатури, а усередині самої правлячої партії - до кадрового застою і деградації, оскільки обмежує можливості молоді. Ми це вже проходили - згадайте хоча б КПРС 80-х рр.", - зазначив він.

Як відзначив А. Білогрищенко, складається враження, що новий закон писався спеціально для "старих" політиків місцевого масштабу в Харкові. "Всі вони володіють колосальним антирейтингом, тому основну загрозу своєму праву перемагати шляхом реально набраних десятка відсотків плюс ще декількох "нахитрованних" бачать в нових лідерах, у яких немає такого антирейтингу і які реально могли б зібрати голоси більшості земляків. Тому "старі" і прагнуть відсікти від виборів "нових", - підкреслив він.