"Співпраця з Міжнародним валютним фондом (МВФ) дозволить на найближчі три роки стабілізувати фінансове становище країни і залучити в Україну додаткові іноземні інвестиції", - заявив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, коментуючи заяву МВФ про готовність виділити Україні новий кредит на 14,92 млрд. дол в рамках нової програми, розрахованої на 2,5 роки. Про це повідомили "SQ" у прес-службі партії "Сильна Україна".

За словами С. Тігіпка, який відповідає в Кабміні за відносини з МВФ, ця угода дозволить державі і приватним українським позичальникам різко знизити вартість зовнішніх позик. Крім того, це розблокує переговори про виділення фінансування із Світовим банком, Євросоюзом і Європейським банком реконструкції та розвитку. "Для іноземних кредиторів угода з МВФ стане сигналом того, що економіка країни готова до цільового використання іноземних інвестицій", - відзначив віце-прем'єр.

Остаточне рішення про виділення кредиту буде ухвалене радою директорів МВФ в кінці липня. У рамках співпраці з МВФ, як повідомив С. Тігіпко, Україна проведе податкову і бюджетну реформи, дерегуляцію підприємницької діяльності та реформу фінансового сектора. Зокрема, буде посилена незалежність Національного банку, збільшені повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і проведений ще один етап рекапіталізації українських банків.

"Величезну роль у досягненні компромісу з парламентерами від МВФ зіграв візит в Україну державного секретаря США Хілларі Клінтон. Вона підтвердила стратегічний рівень партнерства України і США, що стало важливим сигналом для МВФ до закінчення складних багатомісячних переговорів про відновлення співпраці з Україною", - підкреслив        С . Тігіпко.

Довідка "SQ". Місія МВФ, яка працювала в Києві з 21 червня до 3 липня, вирішила запропонувати раді директорів МВФ надати Україні позику на 14,92 млрд. дол. При цьому фонд очікує законодавчих змін у бюджетному та фінансовому секторах країни. Також МВФ наполягає на обмеженні дефіциту бюджету на рівні 5,5% ВВП в 2010 р. і 3,5% ВВП в 2011 р.