Апеляційний суд Харківської області відмовив Юрію Вишневецькому, адвокату екс-губернатора Харківської області, голови облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова, в задоволенні апеляції. Як повідомив офіційний сайт облорганізації "Батьківщини", адвокат хотів оскаржити постанову Червонозаводського райсуду Харкова про обрання стосовно А.Авакова запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

"Обрання такого запобіжного заходу явно суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу України, оскільки після винесення постанови про притягнення Арсена Борисовича як обвинуваченого у справі слідчим не вживалося жодних заходів для його виклику в установленому чинним законодавством порядку", - зазначив Ю.Вишневецький.

Адвокат екс-губернатора зазначив, що оскаржуватиме законність порушення кримінальної справи проти А.Авакова - відповідна скарга, за його словами, уже подана до суду. "Я не вбачаю достатніх даних для порушення кримінальної справи стосовно Арсена Борисовича. І коли слідство в установленому чинним законодавством порядку повідомить його про необхідність явки для проведення слідчих дій, тоді вже А.Аваков, я думаю, самостійно прийме рішення - чи треба йому брати участь у слідчих діях. Я думаю, якщо слідство буде проводитися об'єктивно, незаангажовано, то перешкод цьому не буде. Хоча, з урахуванням винесених на сьогодні рішень і слідства, і суду, є в мене суттєві сумніви в тому, що ця справа буде розслідуватися об'єктивно", - зазначив адвокат А.Авакова.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Олексієнком.

26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років).

31 січня А.Аваков був оголошений у міжнародний розшук.