З 1 травня цього року у водоймах Харківської області потонула 31 особа, серед яких 6 дітей (15 осіб потонули в річках, 16 - у ставках). Про це 14 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін. За його словами, 60% потонулих напередодні нещасних випадків вживали алкоголь.

"Найбільш небезпечним періодом було свято останнього дзвінка: в той день потонуло троє людей. Багато хто з загиблих напередодні вживав алкоголь. Також були випадки, коли одна людина стрибала з дерева у водойму і "встряла" в дно, а інший з "тарзанки" стрибнув, не долетів до води і впав на землю. Тепер вони залишаться інвалідами. Навіщо стрибати у воду в невідомих і непридатних для цього місцях?" - зазначив І.Лупандін.

Також він повідомив, що, згідно з розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, внесені зміни до договорів з орендарями водойм. "Раніше у нас були проблеми з орендарями водойм з приводу відповідальності, тепер вони повинні відповідати за безпеку на водоймі. Орендарі мають забезпечити наявність човнів, кола, табличок, які дозволяють або забороняють купання", - підкреслив І.Лупандін.

За його словами, цього року на водних об'єктах області збільшилося число працюючих рятувальників. "Рятувальники є скрізь, де є будинки відпочинку, пансіонати, дитячі табори. На всіх міських пляжах теж є рятувальники, медики та обладнання, яке необхідне при наданні першої допомоги", - додав І.Лупандін.

Довідка "SQ". На 23 травня в регіоні було паспортизовано всього 28 пляжів. "В області є райони, в яких взагалі не планується відкривати обладнані пляжі, - це Барвінківський, Кегичівський, Коломацький, Лозівський, Чугуївський райони та місто Первомайський. Хоча в тому ж Кегичівському районі вже цього року на водоймі загинуло двоє людей. Тому я пропоную все-таки зобов'язати райдержадміністрації обладнати в своїх районах місця для купання", - зазначив начальник Головного управління з НС Володимир Росоха.

Також В.Россоха відзначив, що на території області зараз працюють Харківська обласна комунальна аварійно-рятувальна водолазна служба, КП "Старосалтівському аварійно-рятувальна водолазна служба", Куп'янська рятувально-водолазна станція, КУ "Спеціалізована водно-рятувальна служба м. Харкова" та відділення водно-рятувальних робіт ГУ МНС у Харківській області.

У Харкові працює шість основних пляжів: Новобаварській (Жовтневий гідропарк на р. Уди, Жовтневий р-н Харкова), Журавлівський (у верхів'ях р.Харьков, 522-й мікрорайон), Журавлівський гідропарк (Журавлівському водосховищі, з боку вул.Шевченка), Олексіївський (на р.Лопань, з боку ул.Клочковской), Основ'янський (р-н Основи, на місці колишнього піщаного кар'єру), а також Безлюдівський під Харковом (колишній піщаний кар'єр).

Як повідомила 31 травня головний санітарний лікар Харкова Ірина Зубкова, тільки два харківських пляжі - на Безлюдівській водоймі (орендар - ПП Єременко) і на Журавлівці (ТОВ "Контакт плюс") - отримали дозвіл міської санепідемстанції на відкриття купального сезону. Що стосується інших пляжів, то, за словами І.Зубкової, у них є певні проблеми.

У 2010 р. на водних об'єктах Харківської області загинуло 114 чоловік, серед них - 6 дітей.