Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що бійка в четвер у сесійній залі показала, що "парламентаризм у країні остаточно зруйнований", тому він виступає за проведення позачергових виборів. "Я запропонував прийняти політичне рішення - визнати це (що парламентаризм в Україні остаточно зруйнований - "SQ") і прийняти рішення про саморозпуск і проведення позачергових виборів", - заявив спікер на брифінгу у Верховній Раді, передав "Інтерфакс-Україна".

В.Литвин зазначив, що дана пропозиція не була підтримана на засіданні погоджувальної ради сьогодні, 25 травня.

Спікер також повідомив, що на засіданні погоджувальної ради він запропонував розглянути кілька варіантів подальших дій: завершити розгляд "мовного" питання або ж ухвалити рішення про перенесення цього питання до завершення політичних консультацій. В Литвин зазначив, що пропонував також направити на повторне перше читання всі законопроекти, що стосуються "мовного" питання, крім тих, які були відкликані. Серед варіантів, запропонованих спікером, був також варіант повернути законопроекти на доопрацювання. За словами В.Литвина, жодна з його пропозицій підтримана не була.

Спікер зазначив, що сьогодні парламент працювати не почне. "Сьогодні нічого не буде відбуватися, оскільки Верховна Рада заблокована, а бігати з кутка в куток і вигукувати те, що повинен робити голова Верховної Ради України, я вважаю неправильним", - заявив В.Литвин.

За інформацією УНІАН, парламентська більшість майже в повному складі покинула сесійну залу. Опозиція продовжує блокувати трибуну.

Віце-спікер Микола Томенко заявив, що фракція "БЮТ-Батьківщина" готова блокувати трибуну місяць, щоб дострокові вибори відбулися 26 серпня. "Нам приємно, що сьогодні В.Литвин приєднався до нашої позиції, заявивши, що такий парламент не має права на існування", - зазначив М.Томенко, повідомила "РБК-Україна".

У свою чергу лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що, пропонуючи парламенту саморозпуститися і провести дострокові вибори, В.Литвин "більше займається піаром, ніж вирішенням питання". "Я думаю, що Володимир Михайлович більше займається піаром, ніж реальним вирішенням питань. У нас уже був період, коли парламент достроково розпускався, і при цьому ми не отримали жодних позитивних моментів", - зазначив О.Єфремов.

Він також підкреслив, що в умовах, коли до чергових виборів до парламенту залишається півроку, "заявляти подібні речі можна абсолютно сміливо, тому що вони не тягнуть за собою жодних правових наслідків".

Довідка "SQ". Вчора ввечері депутати Верховної Ради розглядали законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики", який пропонує використання на території України регіональних мов на рівні з державною, і законопроект № 9714-1, який передбачає надання батькам права обирати мову навчання дошкільнят.

Після обговорення законопроекту про основи мовної політики сталася бійка між народними депутатами від фракцій Партії регіонів і "БЮТ-Батьківщина".

В.Литвин був змушений закрити засідання парламенту.

Сьогодні вранці близько 40 депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина" заблокували трибуну Верховної Ради.