Рассмотрение вопроса языковой политики закончилось дракой в Верховной РадеУчора ввечері у Верховній Раді України після обговорення законопроекту про основи мовної політики сталася бійка між народними депутатами від фракцій Партії регіонів і "БЮТ-Батьківщина". За інформацією "Інтерфакс-Україна", після дебатів щодо законопроекту депутати фракції "Наша України - Народна самооборона" Андрій Парубій, Іван Стойко та Олександр Гудима, а також представники фракції БЮТ-Б Павло Костенко та Андрій Кожем'якін прорвалися до президії Верховної Ради, яку охороняли депутати від Партії регіонів Петро Цюрко, Віктор Корж, Олег Царьов та Вадим Колесніченко.

Зав'язалася бійка. І.Стойко й О.Гудима стали бити одного з авторів законопроекту, регіонала Вадима Колесніченка, і рвати на ньому одяг. В.Колесніченко почав відбиватися - вдарив в обличчя депутата від БЮТ Віктора Тарана. Забіяк спробував розняти лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" А.Кожем 'якін. У ході бійки також розірвали одяг депутату фракції Партії регіонів Дмитру Шенцеву. У бійці постраждав депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Павло Костенко: його перекинули через загорожу президії, і він упав вниз головою.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин був змушений закрити засідання парламенту.

Пізніше до будівлі Верховної Ради приїхала карета "швидкої допомоги" для надання медичної допомоги депутату фракції "БЮТ-Батьківщина" Миколі Петруку: він був травмований у залі парламенту. Про отримані М.Петруком травми розповів його колега за фракцією Юрій Прокопчук. За його словами, пошкодження нанесені так, що можна припустити використання в бійці якогось предмета, ймовірно, кастету, однак, як зазначив Ю.Прокопчук, це "потрібно перевіряти й дані уточнювати".

Сьогодні, 25 травня, близько 40 депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина" заблокували трибуну Верховної Ради. Вони розгорнули полотнище з фотографіями президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова й міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, які зображені у вигляді триголового змія, що вивергає язики полум'я кольорів російського прапора на карту України з написом "українська мова". На полотнище також написано "Знищити мову - знищити Батьківщину".

Керівник фракції "БЮТ-Батьківщина" А.Кожем'якін у сесійній залі провів невелику нараду з депутатами своєї фракції.

Довідка "SQ". На момент початку бійки депутати завершували розгляд законопроектів № 9073 "Про засади державної мовної політики", який пропонує використання на території України регіональних мов на рівні з державною, і законопроекту № 9714-1, який передбачає надання батькам права обирати мову навчання дошкільнят.