Печерський районний суд Києва засудив колишнього голову Державної митної служби Анатолія Макаренка за перевищення влади й посадових повноважень до чотирьох років позбавлення волі умовно. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", він звинувачувався в незаконному митному оформленні на початку 2009 р. 11 млрд. куб. м газу компанії "RosUkrEnergo".

"Ми вважаємо вирок суду несправедливим. Макаренко ні на досудовому слідстві, ні в суді не визнав своєї провини й всіляко сприяв судовому слідству, намагаючись довести, що проводив митне оформлення газу на користь України", - заявив адвокат Макаренка Олексій Дірочка, не виключивши, що захист оскаржить вирок в апеляційному суді. До чотирьох років позбавлення волі умовно суд засудив і інших фігурантів справи - колишнього керівника Енергетичної регіональної митниці Олександра Конєва і його колишнього першого заступника Тараса Шепітька.

Довідка "SQ". Кримінальну справу про митне оформлення газу компанії "RosUkrEnergo" було порушено Службою безпеки України на початку червня 2010 р. після рішення Стокгольмського арбітражного суду, який зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути "RosUkrEnergo" газ.

Макаренко та інші фігуранти цієї справи більше року - з червня 2010 р. до липня 2011 р. - провели в Лук'янівському СІЗО. Крім них, у цій кримінальній справі проходив також колишній перший заступник НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко. Його справу було виділено в окреме провадження. Діденко визнав свою провину і був засуджений Печерським судом до трьох років позбавлення волі умовно.