Конституционный суд признал неконституционным использование красного знамениВикористання прапора Перемоги під час офіційних заходів спільно з державним прапором України суперечить Конституції. Як передав "УНІАН", відповідне рішення Конституційного суду (КС) за зверненням лідера Української народної партії Юрія Костенка було оприлюднено 17 червня. Як зазначено у рішенні КС, положеннями Конституції України визначено вичерпний перелік державних символів України, до яких відноситься державний прапор, герб і гімн.

Також КС зазначив, що, згідно з положеннями Конституції, прийняття положень про використання державної символіки під час офіційних заходів приймається кількістю депутатів не менше 2/3 від загального складу, а зміни від 21 квітня у закон "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." про порядок офіційного використання копій прапора Перемоги "приймалися меншою кількістю депутатів, ніж визначено, значить була порушена процедура".

У рішенні також зазначено, що визнані неконституційними положення втрачають чинність з дня ухвалення КС рішення, це рішення обов'язкове до виконання на всій території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Довідка "SQ". 21 квітня 2011 Верховна Рада прийняла закон, що передбачає вивішування 9 травня, в День Перемоги, поруч з державним прапором червоного прапора Перемоги. Президент України підписав цей закон 20 травня.

Не у всіх містах України дотримувалися цього закона, зокрема, вивішувати на будинках червоний прапор відмовилися у Львові, Івано-Франківську та інших містах. 9 травня у Львові на Пагорбі Слави відбулися зіткнення активістів проросійських організацій і представників націоналістичних організацій.

За словами голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, "ветерани хочуть бачити в цей день ті прапори, під якими вони йшли в бій". Як заявив харківський міський голова Геннадій Кернес, червоні прапори - символ Перемоги - були і будуть вивішуватися на будівлях міста в День Перемоги.