Верховна Рада Україна увечері 15 листопада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект № 9221 від 27 вересня 2011 р., ініційований президентом України Віктором Януковичем, про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 268 народних депутатів. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Законопроектом пропонується за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі ввести санкцію у вигляді штрафу. Штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в термін, встановлений судовим рішенням. Також замінити позбавлення волі на штраф пропонується і в тих випадках, коли суб'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.

Законопроект скасовує кримінальну відповідальність за ті діяння у сфері господарської діяльності, які на сьогодні втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатньої для переслідування їх в кримінальному порядку. За вчинення таких правопорушень законопроектом встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафів.

Проектом закону пропонується встановити, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше несудимої особи, підозрюваної або обвинуваченої у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років, за винятком тих випадків, коли ця особа переховується від органів слідства або перешкоджає розслідуванню справи.

Щодо підстав застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту у справах про злочини у галузі економіки та господарської діяльності, а також у справах про посадові злочини, скоєних підприємцями, законопроектом запроваджується механізм, згідно з яким підозрюваний, обвинувачений у таких справах, може бути взятий під варту лише в разі невнесення ним коштів як застави, або укриття від органів слідства, або перешкоджання розслідуванню справи.

Проект закону розроблений з метою гуманізації існуючих у законодавстві України санкцій за вчинення кримінальних злочинів у галузі економіки та господарської діяльності.

Довідка "SQ". Раніше, ВР відмовилася підтримати поправку до цього законопроекту, яка передбачала вилучення з Кримінального кодексу статті № 365. 11 жовтня екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко був винесений обвинувальний вирок у цій статті.

У законопроекті, зокрема, йдеться про декриміналізацію таких злочинів, як контрабанда, порушення порядку ведення господарської діяльності та діяльності з надання фінансових послуг, заняття забороненими видами господарської діяльності, ухилення від повернення виручки в іноземній валюті, незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків, порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, підробка знаків поштової оплати і проїзних квитків, фіктивне банкрутство, незаконні дії у разі банкрутства, розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску, обман покупців і замовників, примус до антиконкурентних узгоджених дій, незаконні дії з приватизаційними паперами.

За вказані правопорушення пропонується встановити адміністративну відповідальність у вигляді штрафів.