Украина рассчитывает получить от МВФ около 15 миллиардов долларов – вице-премьер АрбузовУкраїна розраховує домовитися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про отримання нового кредиту stand-by в обсязі 10 млрд SDR (близько 15 млрд. доларів). Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, передав "УНІАН".

"Ми як і раніше хочемо вести розмову про ті суми й умови, які були зафіксовані в попередньому меморандумі. Це порядка 10 млрд. СПЗ (спеціальні права запозичення, англ. SDR - "SQ"). Я впевнений, що коли приїде місія, ми будемо говорити все-таки в цих рамках. Нічого не змінилося для того, щоб переглядати суму фінансування", - зазначив Арбузов.

Довідка "SQ". У 2010 р. Україна і МВФ схвалили програму співпраці stand-by загальним обсягом 15,5 млрд. дол. з метою реалізації реформ в Україні. Влітку 2010 р. Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд. дол. У грудні 2010 р. був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд. дол. Після цього виділення коштів за програмою був заморожений через невиконання Україною низки взятих на себе зобов'язань, зокрема, щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ до України закінчувалися безрезультатно.

11 січня новопризначений голова Національного банку України Ігор Соркін у ході представлення на новій посаді повідомив, що місія Міжнародного валютного фонду приїде до України 24 січня.