Конституционный суд не позволил парламенту снимать неприкосновенность с президента и судейКонституційний суд України не дозволив Верховній Раді (ВР) міняти Конституцію в частині скасування недоторканності президента України і суддів. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Як повідомив "Інтерфакс-Україна", Конституційний суд (КС) визнав конституційним положення законопроекту в частині зняття недоторканності з народних депутатів.

Зокрема, в тексті рішення вказується, що у висновках від 27 червня 2000 року, 10 вересня 2008 і 1 квітня 2010 року було визнано, що положення щодо зняття депутатської недоторканності визнано відповідним вимогам ст. 157 Конституції, а щодо скасування недоторканності президента - невідповідним.

У рішенні КС також зазначається, що недоторканність суддів "не є їх особистим привілеєм".

Нагадаємо, що 20 червня ВР внесла до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду для отримання висновку опозиційний законопроект № 10530 про внесення зміни до Конституції України щодо зняття недоторканності з нардепів, суддів і президента.

Довідка "SQ". Конституція вимагає обов'язкового висновку Конституційного суду України щодо конституційності законопроектів про внесення змін до Конституції з питань, що стосуються національної безпеки України, забезпечення прав і свобод людини і громадянина.