Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4061-VI "Про вибори народних депутатів України", прийнятий Верховною Радою 17 листопада. Про це повідомив глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, передав сайт президента.

В.Янукович "вітав консолідацію всіх політичних сил Верховної Ради навколо цього закону". "Новий закон готувався за участю вітчизняних та міжнародних експертів, відповідає світовим стандартам демократії та є виконанням відповідних міжнародних зобов'язань", - відзначили в прес-службі.

Президент України заявив, що наступні парламентські вибори, які відбудуться згідно з цим законом, "будуть демократичними і засвідчать вільне волевиявлення народу України".

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "проти всіх".