Президент України Віктор Янукович не задоволений результатами роботи у перший рік свого президентства. Про це він заявив 7 квітня, виступаючи у Верховній Раді з щорічним посланням про внутрішню і зовнішню політику України, передало інформагентство "РБК-Україна". "Не у всьому влада і суспільство були готові до запропонованих змін", - заявив В.Янукович.

Він поставив завдання "радикально боротися з корупцією, яка стала загрозою конституційним правам". "Термінове прийняття антикорупційних законів - це моя принципова вимога. Також вимагаю від наших правоохоронних органів дотримання законів", - підкреслив президент. За його словами, одним з основних завдань на 2011 р. має стати реформування системи освіти, а також завершення пенсійної реформи. "Економічні зміни тільки набирають обертів. Тому 2011 р. має стати основою для вироблення правової бази для захисту прав інвесторів. При цьому нам необхідно мобілізувати внутрішні інвестиційні ресурси", - додав він.

Окрім того, В.Янукович заявив, що мораторій на продаж сільськогосподарських земель гальмує розвиток вітчизняного сільського господарства. "Це не дозволяє створити ефективні сільськогосподарські підприємства на основі концентрації земельної власності. Тому заходи з впровадження цивілізованого сільськогосподарського ринку землі потрібно починати першочергово і невідкладно", - зазначив він. За його словами, обговорення всіх законів для земельної реформи буде відбуватися "широко з громадськістю, щоб вже з наступного року заробив повноцінний ринок землі".

Також В.Янукович зазначив, що енергетична безпека є загальним стратегічним інтересом для України, Євросоюзу та Росії. "Враховуючи необхідність пошуку балансу економічних інтересів усіх сторін України, треба запропонувати форми розширення співпраці з Росією та ЄС, які передбачають залучення європейських і російських капіталів в модернізацію та розвиток української газотранспортної системи", - сказано в посланні президента.

Крім того, за словами В.Януковича, ситуація, в якій опинилася Україна, змушує її до проведення прагматичної, ідеологічної нейтральної політики партнерства у відносинах з країнами Європейського Союзу та СНД.