Міжнародне рейтингове агентство "Moody's Investors Service" знизило рейтинг державних облігацій України на один щабель - з B2 до B3. Прогноз залишається негативним.

Причинами цього називають зниження інституційної стійкості України, брак зовнішньої ліквідності, що збільшив валютні ризики, і відносно поганий економічний прогноз по Україні. В агентстві також відзначили "зниження рівня політичної прогнозованості та доступності даних". "Зниження рівня політичної прогнозованості відноситься до слабкого виконання країною реформ, програм МВФ, а також нездатність домовитися про нову ціну газу з Росією протягом 12 місяців", - сказано в повідомленні. Проблема прозорості проявилася зокрема в тому, що Національний банк України перестав з січня 2012 р. публікувати щоквартальні оновлення, що "викликає особливу стурбованість в умовах нестійкої зовнішньої ліквідності".

Іншим чинником, що вплинув на зниження рейтингу, агентство назвало те, що валютні резерви країни скоротилися на 23%, склавши на жовтень 24,8 млрд. дол. Крім того, у країни слабкі економічні позиції в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Погіршення глобальної економічної обстановки вплинуло на порівняно відкриту економіку України негативно: зростання ВВП стало негативним в III кварталі 2012 р. Агентство очікує, що зростання ВВП сповільниться з 5,2% в 2011 р. до 0,5% в 2012 р. Згідно з прогнозом "Moody's", деяке відновлення до 1,5% відбудеться в 2013 р.