Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що закон "Про засади державної мовної політики" не може бути направлений на підпис президенту України Віктору Януковичу, оскільки прийнятий з масою порушень. Про це повідомив "Інтерфакс-Україна".

"Зараз виникає питання, а який прийняли закон? У режимі першого читання? Ні. З урахуванням частини поправок комітету? Ні. У зв'язку з цим він не може бути направлений на підпис президенту України", - зазначив спікер у прямому ефірі телеканалу "Рада" . "Закон не може бути підписаний, для цього немає підстав", - заявив він.

При цьому В.Литвин підкреслив: "Питання не в моєму підписі. Питання в тому, що є величезні порушення, і обійти це увагою неможливо". Спікер назвав ухвалення цього закону "пірровою перемогою".

Коментуючи ініціативу звернутися до суду у зв'язку з тим, що голова парламенту не підписує закон, В.Литвин заявив: "Я б застеріг або рекомендував ініціаторам звернення до суду не робити цього. Якщо суд почне розглядати це питання, він повинен буде досліджувати, як відбувався процес розгляду цього законопроекту, наскільки він співвідносився з регламентом". "Треба знайти рішення. Я пропоную шляхи. Перший - це діалог. Другий - повернення до розгляду цього питання з урахуванням тих обставин, про які я сказав", - заявив спікер.

Довідка "SQ". Верховна Рада України 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики". Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де чисельність носіїв мови - 10% і вища.

Опозиція вказує на численні порушення при прийнятті законопроекту.

На наступний день після голосування голова Верховної Ради Володимир Литвин і його заступник Микола Томенко заявили, що подають у відставку.

Спікер пояснив, що голосування за законопроектом у вівторок проходило за його відсутність, оскільки його "викликали до президента". "Мене розвели, розвели Україну, розвели народ", - сказав В.Литвин.

Картка М.Томенка голосувала за мовний закон, хоча його не було в сесійній залі.

6 липня Верховна Рада відмовилася включати до порядку денного питання про відставку В.Литвина, але включила аналогічне питання стосовно віце-спікера М.Томенка. В цей же день чергова сесія парламенту закрилася.