Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримав кандидатуру харківського правозахисника Євгена Захарова на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Про це на брифінгу повідомила чинний омбудсмен Ніна Карпачова, передало інформагентство "РБК-Україна".

Н.Карпачова зазначила, що засідання комітету відбулося сьогодні. За її інформацією, кандидатуру урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської, яка також претендує на цей пост, профільний парламентський комітет не підтримав, оскільки, на думку більшості членів комітету, вона не має досвіду правозахисної діяльності.

Н.Карпачова підкреслила, що остаточне рішення про те, хто обійме посаду омбудсмена, будуть приймати депутати ВР на своєму засіданні.

Довідка "SQ". Євген Захаров - правозахисник, співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської Спілки з прав людини.

Кандидатура Є.Захарова була внесена фракціями "Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна самооборона" на початку лютого 2012 р.