Згідно з результатом індексу сприйняття корупції за 2012 р. Україна займає 144 місце з 176 країн, охоплених дослідженням організації "Transparency International". Про це повідомив "УНІАН".

Україна набрала в рейтингу корупції 26 балів зі 100 можливих. Також 26 балів отримали Сирія, Папуа-Нова Гвінея, Конго, Еритрея. 27 балів - у Кенії, Пакистану та Нігерії. У Росії - 28 балів. Верхні рядки рейтингу займають з 90 балами Данія, Фінляндія і Нова Зеландія. Найгірша ситуація у Сомалі, яка отримала 8 балів.

Будь-який результат, менший за 30 балів, з точки зору "Transparency International", уважається "ганьбою для нації".

Минулорічний показник України становив 27 балів.

Найголовнішими чинниками зростання корупції, на думку експертів "Transparency International", стала бездіяльність Національного антикорупційного комітету при Президентові України, який вже більше року не проводить засідань. "Держпрограма протидії корупції коштує не дорожче паперу, на якому вона надрукована. Заявлені кошти на реалізацію державної антикорупційної програми в 2011-2012 рр. так і не були виділені", - назвали в організації ще одну причину. "Зміни в законодавстві про держзакупівлі вивели в тінь десятки мільярдів державних коштів. Громадян фактично позбавили права на інформацію про закупівлі, що здійснюються за народні гроші", - підкреслили в організації.

Довідка "SQ". "Transparency International" - неурядова міжнародна організація з боротьби з корупцією та дослідження рівня корупції по всьому світу. Вона була заснована в 1993 р. колишнім директором Світового банку Петером Айгеном у Берліні (Німеччина). На даний момент в організації існують філії по всьому світу.