Верховна Рада дозволила проводити дистанційні судові засідання за допомогою відеоконференцій. Як повідомило видання "Комерсант-Україна", 4 липня парламент прийняв закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції". За ухвалення законопроекту, поданого на розгляд у січні народним депутатом Валерієм Писаренком (позафракційний), проголосувало 260 парламентаріїв. Для реалізації закону внесені зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства.

Згідно з новим законом, постанова про проведення процесу в режимі відеоконференції може бути ухвалена за ініціативою суду або на прохання будь-кого з учасників процесу не пізніше ніж за сім днів до початку судового розгляду. При цьому закон поширюється тільки на ті суди, які мають відповідні технічні можливості.

"Відеоконференції спростять життя десяткам тисяч людей. У деяких судах уже перейшли на цю систему навесні в порядку експерименту і задоволені результатами, тому подальше технічне втілення закону не забере багато часу. Прийнятий закон не стосується кримінального процесу - можливо, для цього прийде час, але зараз потрібно працювати з тим, що є", - заявив автор законопроекту В.Писаренко.

Перехідні положення закону передбачають, що в кожному суді першої інстанції відповідними технічними засобами для проведення відеоконференцій повинно бути обладнане не менше двох залів, в кожному апеляційному суді - не менше чотирьох, а у вищих спеціалізованих та Верховному суді - не менше п'яти.

Адвокати позитивно оцінили нововведення. "Ми неодноразово спостерігали подібну практику в європейських судах, і там не виникало жодних проблем, пов'язаних з її використанням. Відеоконференція значно спростить і здешевить судочинство", - заявив виданню старший юрист фірми "Єгоров, Пугинский, Афанасьєв і партнери" Арсеній Мілютін.