Верховная Рада ужесточила наказание, вплоть до пожизненного заключения, за изготовление фальсифицированных лекарствВерховна Рада (ВР) прийняла в другому читанні проект закону № 10561 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію чи звернення фальсифікованих лікарських засобів". Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", за відповідні рішення проголосували 266 депутатів.

Виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту фальсифікованих лікарських засобів або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів карається позбавленням волі терміном від п'яти до восьми років з конфіскацією фальсифікованих ліків, сировини та обладнання для їх виготовлення. У разі, якщо такі дії спричинили смерть людини або інші тяжкі наслідки або вчинені в особливо великих розмірах, вони караються позбавленням волі терміном від десяти до п'ятнадцяти років або довічним ув'язненням з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, устаткування для їх виготовлення і майна.

Умисне порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань та державної реєстрації лікарських засобів, а також фальсифікація їх результатів карається позбавленням волі терміном від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до від одного до трьох років.