Спікер Верховної Ради України Володимир Литвин підпише закон про мови за умови дотримання регламенту Верховної Ради. Про це йдеться в заяві прес-секретаря спікера, розміщеній на сайті парламенту.

"У зв'язку із заявами представників різних політичних сил, які привласнили собі право пояснювати позицію голови Верховної Ради Україні з приводу закону про засади державної мовної політики, на що їх ніхто не уповноважував, прес-секретар голови Верховної Ради України заявляє таке.

Позиція голови Верховної Ради щодо згаданого законодавчого акта є незмінною, незалежної від впливу будь-яких політичних сил і базується виключно на нормах чинного законодавства. Також повідомляю, що керівник парламенту сьогодні не проводив ніяких нарад стосовно мовного законопроекту.

Підписання головою Верховної Ради України закону про засади державної мовної політики можливе лише за умов чіткого дотримання норм закону про регламент, який містить чітку процедуру розгляду законопроектів та їх підготовки для підпису керівником парламенту", - йдеться в повідомленні.

Довідка "SQ". 3 липня Верховна Рада прийняла закон "Про основи державної мовної політики". Парламент прийняв законопроект у редакції першого читання без розгляду поправок. Після цього п'ять депутатів фракції "Наша Україна - народна самооборона" оголосили голодування, під Українським домом почалася акція протесту проти закону про мови. Мітинг триває і сьогодні.

Після прийняття закону спікер парламенту Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко заявили про свою відставку. Прес-служба "Фронту змін" розповсюдила заяву, згідно з якою В.Литвин запевнив, що він не підпише закон про мови за жодних обставин.

Сьогодні, 4 липня, парламент спростив процедуру обрання та звільнення з посади спікера.