Спикер парламента В. Литвин и вице-спикер Н. Томенко подали в отставку

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив про свою відставку. "Я прошу внести це питання до порядку денного і завтра поставити на голосування", - заявив спікер, передало інформагентство "РБК-Україна".

Крім того, у відставку подав заступник голови Верховної Ради (ВР) Микола Томенко. За словами М.Томенка, його рішення пов'язане з прийняттям учора, 3 липня, закону "Про основи державної мовної політики". В той же день він написав заяву про відставку. "Я не можу перебувати в такій президії такої Верховної Ради. Подальше перебування на посаді віце-спікера бачу для себе неприйнятним", - заявив він.

Довідка "SQ". ВР 3 липня прийняла закон "Про основи державної мовної політики". "За" проголосували 248 депутатів. Парламент прийняв законопроект у редакції першого читання без розгляду поправок. Після цього п'ять депутатів фракції "Наша Україна - народна самооборона" оголосили голодування, а біля Українського дому в Києві, де сьогодні має відбутися прес-конференція президента України Віктора Януковича, всю ніч проходив мітинг, зафіксовані сутички з міліцією.

Перша спроба розгляду цього документи 24 травня закінчилася бійкою в парламенті. 5 червня ВР прийняла законопроект, внесений народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, у першому читанні. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27.

Вчора картка М.Томенко голосував "за" закон про мови. М.Томенко заявив, що має намір з'ясувати, хто голосував його карткою, а також звернеться до суду і прокуратуи з цього приводу.