Голова Верховної Ради (ВР) Володимир Литвин на зустрічі з представниками об'єднаної опозиції заявив, що не підпише закон "Про основи державної мовної політики" (прийняті Верховною Радою закони подаються на підпис президенту України з парламенту з підписом його голови). Про це повідомив офіційний сайт партії "Фронт змін". "В.Литвин заявив, що закон про мови, прийнятий вчора в парламенті, не буде ним підписаний за жодних обставин", - сказано в повідомленні.

Як передав "Інтерфакс-Україна", президент України Віктор Янукович заявив, що визначиться з приводу мовного закону після його детального вивчення та експертизи. "Все, що відноситься до повноважень президента в цих питаннях, я буду використовувати повністю. Тільки після того, як я вивчу всі ці питання, я буду мати можливість висловити свою точку зору і, відповідно, приймати певні рішення", - заявив президент після завершення зустрічі з керівництвом парламенту та фракцій Верховної Ради.
 

Довідка "SQ". ВР 3 липня прийняла закон "Про основи державної мовної політики". "За" проголосували 248 депутатів. Парламент прийняв законопроект в редакції першого читання без розгляду поправок. Після цього п'ять депутатів фракції "Наша України - народна самооборона" оголосили голодування. Крім того, 3 і 4 червня під Українським домом у Києві відбулася низка зіткнень між противниками закону і міліцією. А В.Литвин і його заступник Микола Томенко заявили, що вони йдуть у відставку.

Перша спроба розгляду цього документи 24 травня закінчити бійкою в парламенті. 5 червня ВР прийняла законопроект, внесений народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, у першому читанні. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27.