Украина не ратифицирует договор о зоне свободной торговли с СНГ из-за расхождений с предварительной его редакциейУкраїна не ратифікує договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з СНД через значні розбіжності з попередньою його редакцією, повідомив "Комерсант-Україна". Видання має тексти двох редакцій договору - попередньо парафованого сторонами, а також підписаного прем'єрами країн, що входять до СНД. Перший варіант пройшов внутрішньодержавну перевірку, зокрема був схвалений Мінекономрозвитку і Мін'юстом. Як з'ясувалося, дві версії документа істотно розрізняються за наповненням. Основна частина відмінностей сконцентрована в "Додатку 1" до договору, де перераховані виключення з режиму вільної торгівлі. У підписаній угоді виявилося близько 50 нових, відсутніх у парафованому документі товарних позицій, за якими Росія застосовує експортне мито.

"Договір не збалансований, він дає перевагу Росії, тому ми ведемо консультації з Москвою, щоб внести до документу зміни. Доти, доки переговори не приведуть до успіху, договір не буде переданий на ратифікацію", - розповіло виданню джерело в Адміністрації президента України.

Голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (фракція Партії регіонів) відзначив, що в підписаному Дмитром Медведєвим документі з'явилися нові мита. "Я знаю про цю проблему, і вона певною мірою теж гальмує ратифікацію", - зазначив депутат. Але основна проблема, за його словами, пов'язана з неузгодженістю цього договору з майбутньою угодою про асоціацію між Україною та ЄС: "Справа в тому, що ми просунулися в переговорах про створення ЗВТ з Євросоюзом (є частиною угоди про асоціацію), і нам треба узгодити різночитання, що з'явилися в договорі з СНД". Проблема, про яку йдеться, також з'явилася за підсумками жовтневого раунду переговорів. Йдеться про "Додаток 6" до договору, якого не було в парафованій версії. В ньому передбачені санкції для тих учасників ЗВТ, які введуть режим вільної торгівлі з третіми країнами або об'єднаннями і тим самим змінять структуру свого імпорту - це формулювання застосовне до майбутньої ЗВТ між Україною та ЄС.

Відповідно до зазначеного доповнення після підписання угоди про асоціацію Києвом і Брюсселем інші країни-учасниці ЗВТ СНД отримають право "ввести мита щодо імпорту товарів з України в розмірі ставки режиму найбільшого сприяння". Враховуючи, що розмір цієї ставки договором не визначений, Росія та інші торговельні партнери отримують право застосування стосовно України необмежену кількість великих штрафних загороджувальних мит.

Довідка "SQ". Угоду про створення зони вільної торгівлі глави урядів СНД підписали в Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 р. Робота над угодою тривала три роки, відбулося 14 раундів переговорів. 3 квітня договір про ЗВТ з СНД підписав президент Росії Дмитро Медведєв.