Верховная Рада отказалась продлевать мораторий на продажу землиВерховна Рада України відмовилася підтримати законопроекти нардепа від "БЮТ-Батьківщини" Володимира Яворівського та голови фракції КПУ Петра Симоненка щодо продовження мораторію на продаж землі до 2014 р. Як повідомив "Укрінформ", за опозиційний законопроект № 11106 проголосували 111 нардепів, а аналогічний документ комуністів № 11106-1 підтримали 104 народних депутати.

За словами Яворівського, відповідно до чинного законодавства, мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення триватиме до 1 січня 2013 р. "Уже з нового року, після закінчення мораторію, землю в Україні можна буде продавати й купувати. І робити це будуть не селяни, а насамперед олігархи, скуповуючи майже всю землю в Україні та фактично повертаючи панські часи", - пояснив свою позицію нардеп.

Незважаючи на заклики опозиції і КПУ, парламентська більшість не підтримала їх законопроекти із внесення змін до пп. 14 і 15 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо терміну заборони на продаж земельних ділянок.

Довідка "SQ". Нагадаємо, що 9 грудня 2011 р. ВР прийняла в першому читанні проект закону "Про ринок земель".

20 грудня 2011 р. парламент продовжив до 1 січня 2013 р. мораторій на продаж землі сільгосппризначення.