Голова Верховної Ради (ВР) Володимир Литвин заявив, що парламент цього тижня не буде розглядати законопроект "Про засади державної мовної політики". Як передав "УНІАН", про це спікер ВР заявив 2 липня після завершення Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів парламентських комітетів.

"На цьому пленарному тижні питання мовної політики не може і не буде розглядатися. По-перше, воно не підготовлене, а по-друге, воно викликає політичне протистояння. Цих двох причин досить для того, щоб не розглядати його", - підкреслив В.Литвин.

Спікер нагадав, що до законопроекту про регіональні мови вже надійшло понад 2 тис. поправок, над якими зараз працює профільний комітет парламенту. "Я думаю, що ми допустили помилку. Треба було при розгляді цього питання відразу створити робочу групу, запросити фахівців і для знаходження політичного компромісу серйозно опрацювати документ", - додав він.

Як заявив під час Погоджувальної ради голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський, комітет на даний час розглянув лише близько 300 поправок до даного законопроекту при підготовці його до другого читання. Він зазначив, що всього до проекту закону було подано 2 тис. 40 поправок. "Робота дуже важко йде", - підкреслив В.Яворівський.

Довідка "SQ". 5 червня ВР прийняла в першому читанні законопроект "Про засади державної мовної політики", внесений народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. За нього проголосували 234 народних депутати.

Законопроект передбачає функціонування одночасно з державною мовою (українською) регіональних мов та мов меншин. На території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримсько-татарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію (за даними перепису населення).

У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27.

У п'ятницю, 6 липня о 12.00 планується закриття поточної сесії Верховної Ради.