"Нас не задовольняє співпраця з офіційним оператором з розміщення гостей та учасників Євро-2012 "TUI Travel", - заявив під час засідання комісії з питань міжнародної співпраці, інвестицій і Євро-2012 Харківської міськради директор Департаменту підготовки та проведення Євро-2012 Олександр Нечипоренко.

За його словами, зі 100% законтрактованих готельних номерів (тобто тих номерів, на які оператор уже уклав договори) реально продано усього 11%. "Усе інше "TUI Travel" тримає. Для чого вони притримують ці номери, незрозуміло: чи то спекулятивне очікування, чи то якісь інші цілі. Така ситуація склалася по всій Україні: у Києві продано 19% законтрактованих номерів, у Донецьку - 12 %, у Львові - 14%. Йде максимальна витримка перед чемпіонатом", - зазначив О.Нечипоренко.

Він підкреслив, що є люди, які які мають квитки на матчі, але не можуть оселитися. "Ми будемо серйозно розмовляти з "TUI Travel", щоб не вийшло так, що ми залишимося з підписаними договорами і без поселення. А за наповнення несе відповідальність готель, а не "TUI Travel", - додав О.Нечипоренко.

Крім того, під час засідання комісії депутати зазначили, що є інформація про те, що "TUI Travel" торгує харківськими номерами втричі дорожче, ніж їх викуповує. "Ми, звичайно, намагаємося якось вплинути на оператора, але його представники говорять, що їх штаб-квартира знаходиться в Манчестері, і там визначають ціни, виходячи із попиту та пропозиції. Мені, наприклад, відоме, що "TUI Travel", законтрактував по 60 євро номери гуртожитку юридичної академії, продав їх по 240 євро. Непоганий бізнес виходить", - підкреслив директор Департаменту з підготовки та проведення Євро-2012.

Довідка "SQ". Як повідомив 2 лютого на прес-конференції в.о. голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Рафаель Кузьмін, АМКУ розслідує підвищення перед Євро-2012 вартості проживання в готелях і цін на таксі. Йдеться про антиконкурентні узгоджені дії. "Це антиконкурентні узгоджені дії щодо паркування, розподілу ринку по районам і привабливим точкам, а також необгрунтовано завищеними цінами на послуги", - зазначив Р.Кузьмін. Він не уточнив, хто є суб'єктом розслідування і за чиєю заявою розслідується ця справа, пославшись на таємницю слідства.

15 грудня почав працювати сайт бронювання готельних номерів для вболівальників чемпіонату Європи з футболу 2012 р. На сайті можна підібрати житло в будь-якому з міст, що приймають чемпіонат, і через інтернет сплатити бронювання. Автор проекту - офіційний туроператор Євро-2012 компанія "TUI Travel".

Згідно з вимогами УЄФА до Харкова, готельний комплекс міста повинен складати: 1240 номерів категорії "5 зірок", 1315 - "4 зірки", 210 - "3 зірки". До об'єктів розміщення включені також 6 готелів Полтави на 260 номерів. Гостей Євро-2012 також готуються прийняти гуртожитки Національного університету "Юридична академія ім. Ярослава Мудрого", ХНУ ім.Каразіна, Харківського державного інституту фізичної культури, Національного технічного університету "ХПІ", Харківської фармацевтичної академії.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві. У Харкові пройдуть три матчі групового етапу турніру: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.