В Харьковской обл. за несколько десятков лет в полтора раза увеличилось количество грозовых дней в году - директор института "Молния"

Кількість грозових днів у Харківській області за кілька десятків років збільшилася в середньому з 45 до 60. Про це повідомив "SQ" директор Науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту "Молнія" Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" Володимир Кравченко. За його словами, раніше така грозова активність, як зараз в області, була характерна для Кавказу - там було 60 -100 грозових днів.

Як зазначив директор інституту, у зв'язку зі збільшенням кількості гроз погіршилися і їх наслідки. Раніше по всій Україні від ударів блискавок гинуло 5-6 осіб на рік, а зараз кількість загиблих збільшилася до 17 на рік (у 2009 р. загинуло 19 осіб). На Землі гине 3 тис.осіб на рік. По Харківському регіону в останні роки гине 4-5 осіб на рік, а в 2010 р. уже загинуло дві людини.

Як зазначив В. Кравченко, потрібно дотримуватися елементарних правил безпечної поведінки під час грози - не ховатися від неї під деревами, не підніматися на підвищення, не купатися у водоймах, не користуватися парасольками, не перебувати поруч із металевими об'єктами, або сидіти в машині і не виходити з неї, поки гроза не скінчиться.

Як повідомив В. Кравченко, обладнання випробувальної бази інституту (знаходиться у Зміївському р-ні) повністю моделює блискавки і всі її вражаючі чинники. За результатами досліджень розробляються програми захисту від блискавок ракетно-космічної, залізничної та автомобільної техніки, засобів зв'язку, блоків АЕС та інших об'єктів.

За словами В. Кравченка, в 2009 р. було багато пожеж, викликаних блискавками. Зокрема, в один з котеджів у Московському районі Харкова неодноразово била блискавка, і господар будинку звернувся до інституту за допомогою. Фахівці інституту виїхали на місце і виявили, що під будинком проходить потужний водопровід, який і притягав блискавки. "Ми пояснили господарю, що потрібно поставити приймачі для бликавки, і проблема буде вирішена. Багатоквартирні будинки обрудовані приймачами для бликавки за проектами, а для котеджів установки можуть зробити фахівці відповідного профілю. Вартість розрахунку приймача для блискавки складе близько 1 тис.грн., закупівля металу і зварювання обійдуться дешевше. В інституті "Молнія" розроблена автоматична комп'ютеризована програма розрахунку блискавок для будь-яких будівель. Зокрема, така програма використовувалася для розрахунку блискавок Рівненської АЕС", - зазначив В. Кравченко.

Довідка "SQ". У м.Балаклія (Харківська обл.) 30 травня блискавка потрапила в сарай, в результаті почалася пожежа пошкоджено шість сараїв. Коли рятувальники прибули на місце події, три сарая були охоплені вогнем повністю, ще три - частково. Вогонь поширився на 70 кв.м і був згашений о 14.30.

1 червня швидкий фірмовий поїзд № 64 "Оберіг" сполученням Київ - Харків прибув до Харкова із запізненням майже на півтори години. Як повідомили "SQ" на вокзалі станції "Харків-пасажирський", причиною затримки стала гроза на лінії руху. Блискавка перебила контактний дріт, що і призвело до затримки.

30 червня від удару блискавки в сел. Волоська Балаклія Шевченківського р-ну Харківської обл. загинув чоловік.

Три надзвичайні події були зареєстровані 13 липня під час грози, яка вдень пройшла в Харкові й області. О 15.15 у с.Кондрашівка Куп'янського району в приватному будинку від удару блискавки загорівся дах. Вогонь поширився на 70 кв.м. О 16.30 пожежа була згашена, постраждалих немає. Аналогічна пригода сталася в с. Черкаська Лозова Дергачівського району. О 16.22 від удару блискавки загорівся дах будинку. Площа пожежі склала 200 кв.м.