Обсяг фінансування ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) складає на рік трохи більше 100 млн.грн. Про це повідомив "SQ" генеральний директор інституту Іван Неклюдов. "З урахуванням того, що в інституті працює близько 3 тис. співробітників, фінансування недостатнє. Цього року його повинні були збільшити на 10%, але фактично не збільшили. Ми зараз відчуваємо труднощі", - зазначив І.Неклюдов.

За його словами, в інституту є невелика частка госпдоговірної тематики, наприклад, виробництво вакуумних печей. "Ми виробляємо потужні печі для машинобудування, але замовляють їх тільки в Росії. Наш інститут займається фундаментальною наукою. Тільки матеріалознавство можна віднести до прикладного напрямку, а решта - теоретичні інститути. Впроваджень ніяких, це чиста наука, але дуже потрібна наука. А щоб був ефект, фінансування інституту потрібно збільшувати хоча б у два рази", - зазначив гендиректор.

Він також повідомив, що ХФТІ бере участь у держпрограмі продовження термінів експлуатації енергоблоків українських АЕС. "У нас є лабораторія, яка займається дослідженням стану матеріалу блоків ядерних реакторів. Наш інститут, в основному, працює на Південно-Українській та Запорізькій АЕС. На Запорізькій АЕС у цьому десятилітті майже всі агрегати завершують свій запланований термін експлуатації. І щоб говорити про продовження термінів їх експлуатації, необхідно все ретельно вивчити. Для цього необхідно 4-5 років досліджень, тому вони зараз відбуваються інтенсивно. Але коштів на це нам виділяють мало. Фінансування йде від Національної академії наук, а там важко з грошима. Атомна енергетика заробляє багато грошей , але фінанси, в основному, йдуть в інші галузі. А безпосередньо науці отримати фінансування від атомної енергетики дуже важко", - зазначив І.Неклюдов.

За його словами, за нинішнього фінансування дуже складно утримувати молодих фахівців. "Як правило, молоді фахівці після поїздки за кордон там і залишаються. Який фізик-ядерник буде за 1,5 тис. грн. на місяць працювати?", - зазначив І.Неклюдов.

Довідка "SQ". Харківський фізико-технічний інститут (ХФТІ, раніше називався Українським ФТІ), один з найстаріших і найбільших центрів фізичної науки в Україні, був створений 1928 р. з метою розвитку актуальних наукових напрямів (на той час - ядерної фізики і фізики твердого тіла). 10 жовтня 1932 р. в інституті був отриманий видатний результат - здійснено розщеплення ядра атома літію. В ХФТІ з 1932 до 1937 рр. працював фізик-теоретик Л.Д.Ландау, під керівництвом якого була утворена всесвітньо відома школа теоретичної фізики.

У ХФТІ є велика кількість унікальних експериментальних установок, у тому числі низка електронних та іонних прискорювачів, включаючи найбільший у СНД лінійний прискорювач електронів, сімейство термоядерних установок "Ураган", велике дослідно-експериментальне виробництво. В інституті працює близько 300 кандидатів і 80 докторів наук, 10 членів Національної академії наук України. Понад п'ятдесят осіб є лауреатами Державних й іменних премій. За останні 15 років співробітниками інституту написано близько 40 монографій. З 1992 р. отримано дев'ять Державних премій у галузі науки і техніки.