Проекты получения альтернативных источников энергии победили в городском конкурсе бизнес-плановПереможці міського конкурсу бізнес-планів 2010 р. "Харків - місто перспектив" були визначені 18 листопада на другому засіданні членів експертної ради. Як повідомив сайт міськради, два перших місця розділили проекти "Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд Харкова. Етап 2. Створення комплексу термічної утилізації осаду" (автор проекту - КП "КГ "Харківкомуночиствод") і "Створення дослідного виробництва гнучких тонкоплівкових сонячних модулів"  (автор - Наталія Гетманова).

Друге місце присуджено проекту "Організація виробництва сталевої фібри в Харкові" (автор - Світлана Голуб).

Третє місце розділили між собою проект "Міський електромобіль" (автор - Олександр Рамат) і "Завод з виробництва біодизельного палива" (автори - Олексій Мисик та Олексій Протиняк).

Як заявив начальник управління підприємництва та споживчого ринку міськради Андрій Проскурін, основне завдання цього конкурсу і міської влади як ініціатора його проведення - в тому, щоб створити міст між ідеєю та її фінансуванням, стимулювати харків'ян на генерацію ідей, їх озвучення і спробувати знайти інвесторів, які готові вкладати кошти в реалізацію подібних проектів.

Довідка "SQ". Конкурс "Харків - місто перспектив" проходить вдруге. За словами А.Проскуріна, цього року для участі в конкурсі було подано більше 500 заявок городян. З них до участі було допущено 52 роботи.

Бізнес-план "Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова. Етап 2. Створення комплексу термічної утилізації осаду" передбачає отримання альтернативних джерел теплової та електричної енергії, що дасть значний ефект з енергозбереження, зниження тарифів на послуги з водовідведення, уникнути повторного забруднення річок Харкова, басейну р. Сіверський Донець, призведе до підвищення якості питного водопостачання Харківської, Луганської, Донецької областей та поліпшення екологічного стану басейну Азовського моря.

Бізнес-план "Створення дослідного виробництва гнучких тонкоплівкових сонячних модулів" дозволить у майбутньому впровадити програму розвитку і використання альтернативних джерел енергії, у тому числі і сонячної енергетики.

Актуальність бізнес-плану "Організація виробництва сталевої фібри в Харкові" полягає в якісній зміні властивості бетонних матеріалів, значному підвищенні деформативності, морозостійкості бетонних конструкцій.

Реалізація проекту "Міський електромобіль" дозволить впровадити і широко використовувати в Харкові екологічно чисті транспортні засоби. Пропонована конструкція електромобіля є гібридом тролейбуса й електромобіля. Призначена для перевезення вантажів і пасажирів у міських умовах.

У бізнес-плані "Завод з виробництва біодизельного палива" запропоновано шляхи покращення екологічної ситуації в області завдяки зниженню рівня шкідливих викидів в атмосферу, зниження витрат на паливно-мастильні матеріали для підприємств транспорту та комунального господарства.