В Харьковской области будет создано несколько научных и IT-парковНа території Харківської області буде створено кілька технологічних і IT-парків. Про це 15 лютого на засіданні регіонального комітету з економічних реформ заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. "Сьогодні є конкретні пропозиції від цілої низки компаній, що займаються розробкою програмного забезпечення, створенням мікроелектронної техніки і наданням послуг у сфері інформаційно-комунікаційних технологій зі створення в Харкові необхідної інфраструктури для розвитку інноваційної високоприбуткової IT-індустрії", - зазначив голова ХОДА.

За словами губернатора, зараз йде розробка проекту ІТ-парку "інтелектроніки", який буде створений на базі кількох неефективно працюючих державних підприємств. На території комплексу "інтелектроніки" планується зведення дата-центру (спеціалізований будинок для розміщення серверного і комунікаційного устаткування і підключення до каналів інтернету) з високошвидкісним підключенням до магістральних каналів зв'язку, а також розміщення інженерно-технічного комплексу гарантованого безперебійного енергопостачання та модульного офісного центру для розробників програмного забезпечення і мікропроцесорних систем. М.Добкін відзначив, що в рамках проекту IT-парку "інтелектроніки" планується залучити не менше 700 млн. грн. приватних інвестицій, що дозволить створити понад 500 нових робочих місць із середньою зарплатою 8 тис. грн на місяць.

Ще один проект - технополіс "П'ятихатки", який буде утворений на території понад 200 га з населенням близько 18 тис. осіб, на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" Національної академії наук України. "П'ятихатки мають відповідну інженерну та соціальну інфраструктуру, що дозволить мінімізувати фінансові та часові витрати на реалізацію проекту. На території П'ятихаток є вільні земельні ділянки для будівництва нових лабораторних та офісних будівель", - зазначив М.Добкін.

Також заплановано спільний Харківсько-бєлгородський проект - створення українсько-російського технопарку "Слобожанщина". За словами М.Добкіна, цей проект спрямований на створення спільної платформи для об'єднання харківського наукового потенціалу з інноваційною інфраструктурою Бєлгородської області. "У рамках реалізації проектів українсько-російського технопарку "Слобожанщина" і технополісу "П'ятихатки" протягом 8 років планується залучити 2,5 млрд. грн. Приватних інвестицій і 500 млн. грн. У вигляді преференцій", - підкреслив М.Добкін.