Фінансування в 20 млн.грн. потрібно для будівництва розробленої в Харкові установки з утилізації меланжу. Про це 14 липня повідомив журналістам проректор з науково-педагогічної роботи Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) Григорій Гринь. За його словами, проект установки був розроблений вченими ХПІ спільно з працівниками підприємства "Азот" (м. Северодонецьк, Луганська обл.). Раніше за участю ХПІ в Северодонецьку освоїли виробництво меланжу.

Як відзначив Г. Гринь, крім установки з утилізації меланжу (він розкладається на воду і азот), розроблено цілу низку технологій, зокрема, відновлення зберігається на складах меланжу до робочого стану. З однієї тонни можна отримувати близько 800 кг продукту, але в Україні зараз такий продукт не потрібен.

За словами Г. Гриня, установка з утилізації меланжу ще не зроблена, оскільки немає фінансування. Коли кошти виділять, установка буде зібрана і почне працювати. На утилізацію всього меланжу, що зберігається на складі в Шевченківському районібуде потрібно близько року (продуктивність установки - близько 2 т за годину). Після того, як меланж ліквідують в Харківській області, можна буде надавати послуги утилізації за кордон. "А взагалі утилізація шкідливої речовини скрізь у світі приносить фінансові збитки. А прибуток буде в тому, що ми звільнимо тисячі га родючої землі", - зазначив Г. Гринь.

Довідка "SQ". На території Харківської області зберігається найбільша кількість меланжу в Україні - 16 тис.т. Питання утилізації меланжу було внесене до протоколу, підписаний за підсумками візиту до Харківської області першого віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва.

Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. Являє собою концентровану азотну кислоту (не менше 74%). Легколетюча сполука червоного чи жовтого кольору. Навіть незначне потрапляння меланжу в атмосферу призводить до серйозних і необоротних наслідків для живого організму. Гранично допустима концентрація - 0,005 мг/л. Тривале перебування в хмарі меланжу без костюма хімічного захисту призводить до летального результату.