ХФТИ хочет получить 20 грантов для молодых ученыхННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) подав близько 20 заявок на отримання грантів для молодих учених. Про це повідомили "SQ" у ХФТІ. Кошти в рамках грантів будуть виділятися через Національну академію наук України. Середній розмір колективного дворічного гранту - 30 тис.грн.

Як повідомив "SQ" начальник відділу Інституту плазмової електроніки і нових методів прискорення ХФТІ Володимир Юферов, під його керівництвом було подано дві заявки. Вони стосуються розробок у сфері переробки ядерних відходів. "Ми ведемо підбір речовин, які будуть імітувати відпрацьоване ядерне паливо, щоб з їх допомогою відчувати сепараторну плазмову установку. У відпрацьованому ядерному паливі три складові, різні за вагою. Паливо планується переводити в стан плазми і в магнітному полі сортувати за вагою. Зараз дослідження проходять з ксеноном, криптоном і аргоном. Ніхто не буде в лабораторіях працювати з цим відпрацьованим ядерним паливом. Якщо наші дослідження будуть визнані цікавими і перспективними, то можна буде говорити про створення плазмових сепараторних установок. Очікується, що можна виділити і повернути в реактори близько 50% палива", - зазначив В.Юферов.

За його словами, кошти, які будуть виділені в рамках гранту, не дуже великі. "Але головне, що буде профінансована робота молоді. Адже інтересу до науки в них усе менше і менше, оскільки їм потрібно боротися за життя, їм потрібні кошти", - відзначив учений.

Довідка "SQ". У 2004 р. ННЦ ХФТІ увійшов до складу створеного Відділення ядерної фізики та енергетики Національної академії наук України.