МИД рекомендует украинцам не ездить в ЛивиюМіністерство закордонних справ (МЗС) рекомендує українцям утриматися від поїздок до Лівії. Про це 21 лютого повідомило інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на директора департаменту інформаційної політики МЗС Олега Волошина.

"У зв'язку з дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Лівійській Арабській Джамахірії Міністерство закордонних справ України наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до цієї країни", - заявив О.Волошин. Він також зазначив, що міністр закордонних справ Костянтин Грищенко доручив посольству України в Лівії опрацювати механізми та шляхи евакуації українців, які перебувають на території цієї держави. Крім того, міністр зв'язався по телефону зі своїми колегами з Італії, Туреччини і Росії з питання можливої взаємодії в рамках майбутніх заходів з евакуації українських громадян з Лівії.

Довідка "SQ". Хвиля демонстрацій і акцій протесту по черзі охопила деякі країни Північної Африки та Близького Сходу з січня 2010 р.

Масові демонстрації з протестом проти злиднів і вимогою зміни влади розпочалися в Тунісі: 14 січня там відбувся державний переворот, і президент, 74-річний Зін ель-Абідін Бен Алі, залишив країну.

У Єгипті 25 січня почалися масові акції протесту з вимогами зміни режиму президента країни Хосні Мубарака, який перебуває при владі з 1981 р., і проведення реформ. Хвилювання супроводжувалися грабежами і підпалами. У результаті президент країни Хосні Мубарак подав у відставку.

З середини січня тривають масові протести в Ємені.

У лютому в Лівії теж почалися хвилювання і заворушення з вимогою повалення лідера країни Муаммара Каддафі. Влада пригнічує демонстрації, є жертви. Син Каддафі Сеіф аль-Іслам заявив, що країна знаходиться на межі громадянської війни.