Екіпаж для евакуації українських громадян з Лівії готовий до вильоту. Про це повідомив "УНІАН" з посиланням на Міністерство оборони України.

У зв'язку з дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Лівійській Арабській Джамахірії президент України Віктор Янукович доручив міністру оборони Михайлу Єжелю та міністру закордонних справ Костянтину Грищенку організувати і провести операцію з евакуації громадян України з території Лівії.

У Генеральному штабі Збройних сил України розробили план евакуації. Для проведення операції підготовлений військово-транспортний літак "Іл-76МД", який готовий вилетіти до Лівії.  По дипломатичних каналах проводиться узгодження аеродрому для посадки літака.

Також Міноборони спростувало інформацію, що з'явилася сьогодні у низці ЗМІ, про те, що бомбардування лівійських міст здійснювали українські пілоти. "Українських військовослужбовців у Лівії немає, тому вони не могли брати участь в обстрілі демонстрантів в цій країні", - повідомили в Міноборони.

Як повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на Міністерство закордонних справ України, виліт літака для евакуації українських громадян перенесено у зв'язку з уведенням комендантської години в Тріполі. МЗС разом з Міністерством надзвичайних ситуацій і Міноборони України опрацьовують можливість відправити літак завтра, 23 лютого. Комендантська година у Тріполі діє в період з 16:00 до 8:00.

Довідка "SQ". Після кількох днів заворушень у Лівії, за даними інформагентств, близько 500 осіб загинуло та і 4 тис. поранено. Багато офіцерів відмовляються стріляти і закликають до повалення лідера держави Муаммара Каддафі. Експерти сходяться на думці, що Лівія на порозі громадянської війни. У лікарнях не вистачає медикаментів, в країні проблеми з продовольством і постійні перебої з електрикою. Залишили свої посади солдати, що охороняли кордон з Єгиптом.

Хвиля демонстрацій і акцій протесту по черзі охопила деякі країни Північної Африки та Близького Сходу з січня 2010 р. Їх результатом, зокрема, стали відставки керівників Тунісу і Єгипту. Тривають масові протести в Ємені та деяких інших країнах.