Результати міжнародного дослідження, під час якого експерти з'ясували, яка країна є найбільш миролюбною, були представлені 8 червня в Лондоні (Великобританія). Про це повідомив "Кореспондент".

Перше місце в глобальному індексі миролюбності (Global Peace Index), який сформували фахівці дослідницького підрозділу британського журналу "Economist" на підставі статистичних даних міжнародних організацій, зайняла Нова Зеландія. Країна з чотирьохмільйонним населенням змістила з п'єдесталу Ісландію, яка зіткнулася з соціальними протестами через недавні економічні і фінансових проблем. Друге місце в рейтингу зайняла Ісландія, далі йдуть Японія, Австрія, Норвегія, Ірландія, Данія, Люксембург, Фінляндія та Швеція.

"Результати дослідження показують, що світ став менш миролюбним протягом останнього року. Зокрема, індекс показує зростання за низкою індикаторів, перш за все, за ймовірністю масових хвилювань і заворушень, а також злочинності", - заявили автори дослідження.

Україна опинилася в цьому рейтингу на 97-му місці з 149-ти. Грузія зайняла 142-е місце, а Росія - 143-е. Замикають рейтинг Ізраїль, Пакистан, Судан, Афганістан, Сомалі та Ірак.

При формуванні індексу враховувалися 23 показники, в тому числі політична стабільність, загроза тероризму, кількість вбивств, дотримання громадянських свобод, імпорт зброї, а також соціальні протести. Автори індексу підкреслили, що він носить довідковий характер і не покликаний "виносити судження на адресу тієї чи іншої країни".

Довідка "SQ". Минулого року Україна зайняла в рейтингу наймиролюбніших країн 82-е місце, Росія - 136-е.