Діти депутатів і чиновників різних рівнів проходять до місцевих рад завдяки закритими партійними списками. Про це 18 листопада під час круглого столу заявив політолог, заступник голови облорганізації ВО "Батьківщина" Валерій Дудко.

"Від Партії регіонів до Харківської міськради, наприклад, пройшли Микита Шенцев (син нардепа-регіонала Дмитра Шенцева - "SQ"), Максим Мусєєв (син загиблого начальника КП "Харківський метрополітен" Сергія Мусєєва - "SQ"), Тетяна Чечетова-Терашвілі (донька нардепа-регіонала Михайла Чечетова - "SQ"). Якщо б харків'яни побачили ці прізвища раніше, я думаю, що за Партію регіонів проголосувало б набагато менше людей. Чим, наприклад, відзначився Микита Шенцев, що його треба було робити депутатом? Який у нього досвід, якщо він тільки вчиться? Це той випадок, коли тато тягне за собою сина. Або виникає ще одне питання: депутатами Микиту Шенцева і Максима Мусєєва зробили, а в армії вони відслужили? Або це момент ухиляння від служби в армії? Скористалися ситуацією, стали депутатами і у Збройних Силах служити не будуть!" - заявив В.Дудко.

За словами політолога Ігоря Поліщука, подібна практика може бути припинена тільки шляхом запровадження відкритих партійних списків. "Зараз списки формують партійні лідери за принципом лояльності: я тобі даю місце в прохідній частині списку, а ти натомість будеш голосувати так, як потрібно. А родичі в списках - це в кращих традиціях радянського часу. Тоді, якщо пам'ятаєте, були династії сталеварів, прохідників шахти - Іванов-син, Іванов-батько, Іванов-дід. А тепер у нас династії депутатів! Це ж абсурд, коли громадськості відома лише перша п'ятірка списку, а далі йдуть спонсори, діти і т.п. Потрібна система відкритих списків, щоб люди могли впливати на порядок залучення кандидатів до того чи іншого списоку", - зазначив політолог.

Довідка "SQ". При проведенні виборів за пропорційною системою депутатські мандати розподіляються між кандидатами пропорційно голосам, поданим за списки кандидатів. При закритому списку виборці голосують за партійний список, а не окремого кандидата. Кожна партія отримує кількість місць, пропорційну отриманим голосам. Ці місця займають представники партії в тому порядку, який вони займають у партійному списку.

При відкритому списку виборці можуть голосувати в залежності від методу голосування або за одного кандидата, або за двох, або вказати порядок переваги кандидатів у партійному списку.