Місцеві вибори в Україні пройшли з порушенням міжнародних стандартів та недотриманням належної практики організації та проведення виборів. Про це 10 листопада заявила журналістам координатор кампанії громадського спостереження громадянської мережі "Опора" в Харківській області Вікторія Шевчук.

За її словами, висновки "Опори" засновані на результатах короткострокового та довгострокового спостереження, а також критерії і принципи, викладені у документах Венеціанської комісії, Копенгагенської конференції, Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Серед основних недоліків виборів В.Шевчук назвала прийняття закону про місцеві вибори незадовго до виборів без широкого громадського обговорення, що погіршило його якість. Хоча відповідно до міжнародних стандартів і практик виборче законодавство не повинно змінюватися пізніше, ніж за рік до виборів. Також у законі була закладена незбалансованість територіальних і дільничних виборчих комісій, що призвело до кількісного переважно представників партій влади у цих комісіях.

Крім того, в "Опорі" відзначили низький професійний рівень працівників комісій і відсутність їх навчання, недостатньо активну реакцію влади та правоохоронців на випадки адміністративного тиску і залякування кандидатів і членів комісій, слабкий контроль з боку членів комісій за процесом друку бюлетенів і низький рівень їх захисту . Останнє якраз і дало можливість для зловживань.

"Ми в той же час можемо відзначити, що в цілому по області підрахунок голосів мав прозорий характер. З іншого боку, в Харківській міській виборчій комісії цей процес з 2 листопада придбав закритий характер. І сьогодні все це призвело до того, що опозиційний кандидат від партії "Батьківщина" Арсен Аваков не визнає результатів виборів, тому що процес уточнення протоколів справді був абсолютно непрозорим. І приклади такого уточнення, які наводилися й іншими громадськими організаціями, свідчать про те, що цей процес має бути чітко вивчений і, можливо, буде мати правові наслідки. Ми вважаємо, що підстави для перерахунку голосів на проблемних дільницях, зазначених стороною А.Авакова, є", - зазначила В.Шевчук.

Довідка "SQ". 9 листопада в Харкові відбувся мітинг на підтримку А.Авакова. Під час акції учасники підписали звернення до президента України Віктора Януковича з вимогою перерахунку голосів на виборах мера міста або проведення повторних виборів, тому що результати виборів не можна визнати через численні порушення.

Харківський міськвиборчком 5 листопада офіційно оголосив результати виборів міського голови. У кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса - 130 тис. 352 голоси виборців, у кандидата від ВО "Батьківщина" А.Авакова - 127 тис. 608 голосів, кандидата від Компартії Алли Александровської - 79 тис. 639. Різниця між основними конкурентами на виборах Г.Кернесом і А.Аваковим склала 0,63% на користь першого.