Партія "Сильна Україна" не показала хороших результатів у Харківській області на місцевих виборах через відсутність "ядерного електорату". Про це в телепрограмі "Параполітіка" заявив харківський політолог Володимир Нікітін.

"І у "Батьківщини", і у Партії регіонів є свій "ядерний електорат", який якраз і пішов голосувати. Ні у Сергія Тігіпка (лідер" Сильної України - "SQ"), ні у Арсенія Яценюка (лідер партії "Фронт змін"- "SQ") такого електорату немає. У них фантомний, ситуативний рейтинг, що залежить від популярності лідерів. Спочатку був А. Яценюк, потім його змінив С. Тігіпко. Тепер на підході Олег Тягнибок (лідер ВО "Свобода" - "SQ"), Віталій Кличко (лідер партії "УДАР Віталія Кличка" - "SQ"). Тому мені здається, що С. Тігіпко просто не зміг стабілізувати свою підтримку ", - зазначив політолог.

За його словами, свою роль також зіграло те, що команда С. Тігіпко в Харкові була маловпізнавана. "Вони прийшли в харківську політику від імені С. Тігіпко. І люди-то вони гарні, але абсолютно невпізнавані. Вони теж виявилися невиразними, як і їхній лідер, нічого не сказали виборцю", - заявив В. Нікітін.

За його словами, закономірний і результат, показаний на виборах кандидатом у мери Андрієм Білогрищенком. "Якщо у Євгена Гуткова (кандидат у мери від "Сильної України" -"SQ") був мандат довіри від C. Тігіпко, і вони це розкручували у відеороликах, то про А. Білогрищенко не можна сказати, що його дуже вже підтримували авторитети з "Єдиного центру" Віктора Балоги. Може, підтримали екзит-полом, замовленим "Єдиним центром". Тому такі й результати. У А. Білогрищенка раніше були і злети, і падіння, але тепер йому буде складніше в харківській політиці, тому що він провів кампанію на образах, особистій критиці", - зазначив політолог.

Результати кандидата в мери від Компартії Алли Александровської політолог також назвав прогнозованими. "Сьогодні комуністичний виборець уже не бачить загрози з боку "помаранчевих", як це було раніше. Не бачить він поки і загрози, наприклад, з боку ВО "Свобода". Тому в такій ситуації і сталося часткове повернення електорату, який раніше голосував за Партію регіонів. Але повернення до 49% голосів, як було на виборах президента в 1999 р., вже не буде", - підкреслив В.Нікітін.

Повну версію інтерв'ю з В. Нікітіним дивіться у телепрограмі "Параполітіка" у суботу, 6 листопада, на каналі "Фора" (початок о 18.00) і на каналі "Р1" (початок - о 21.00) з повтором у неділю (23.00).
 

Довідка "SQ". За результатами обробки 100% протоколів дільничних виборчих комісій на виборах харківського міського голови у в.о. міського голови, кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса 30,09% голосів, у кандидата від ВО "Батьківщина" Арсена Авакова - 29,46%, кандидата від Компартії Алли Александровської - 18,38%. Євген Гутков ("Сильна Україна") набрав 3,64% голосів, Андрій Білогрищенко ("Єдиний центр") - 2,94%. Всього в голосуванні взяли участь 444 тис. 282 людини.