ВО "Свобода", за попередніми даними, не пройшло до жодної місцевої ради Харківської області. Про це "SQ" повідомив кандидат на посаду харківського міського голови, голова Харківської обласної організації (ХОО) ВО "Свобода" Ігор Швайка. За його словами, до багатьох місцевих рад "Свобода" набрала 2,5-2,9%, тобто "була на межі проходження".

Також І.Швайка повідомив, що до деяких місцевих рад ВО "Свобода" подолала тривідсотковий бар'єр, але до ради не пройшла. "Наприклад, у Краснограді ми набрали близько 3,3%. Але оскільки в місцевій раді 36 депутатських місць (з яких за законом 18 - за партійними списками, а 18 - за мажоритарними округами), то для потрапляння до ради необхідно набрати не 3%, а не менше 5%", - пояснив голова ХОО ВО "Свобода".

За його словами, в м.Балаклії, щоб пройти до міськради, одному представнику "Свободи" не вистачило буквально 20 голосів виборців. "Тобто в деяких районах брак голосів становив навіть не сотні, а десятки голосів", - підкреслив І.Швайка. Він додав, що остаточні результати з ймовірності проходження когось з представників "Свободи" до місцевих рад будуть відомі 5 листопада.

Довідка "SQ". Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори міських, селищних та сільських голів відбулися в Україні 31 жовтня 2010 р.

Виборча квота (найменше число голосів, необхідне для обрання одного депутата) обчислюється шляхом ділення загальної кількості голосів виборців на число мандатів у місцевій раді. Закон передбачає, що виборча квота може бути більше 3%.