Харківська облорганізація (ХОО) партії "Реформи і порядок" (ПРП) вимагає від голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна спростувати інформацію про спробу ХОО ПРП зірвати вибори. Про це 3 листопада повідомив "SQ" екс-голова ХОО ПРП Іван Варченко.

"М.Добкін, зловживаючи своїм статусом і втручаючись в хід кампанії в день голосування, з подачі голови обласної територіальної виборчої комісії (ТВК) Олександра Русанова обдурив громадян України, зокрема, виборців Харківщини. Він звинуватив ХОО ПРП у тому, що, знімаючись з виборів, ПРП, "порушує виборчий закон і правила, намагається зірвати виборчий процес в області". Такого ж роду інформацію поспішило розповсюдити і прокоментувати Харківське обласне відділення Комітету виборців України. Вважаю, що зірвати виборчий процес по всій Україні намагалася саме Партія регіонів, яка прийняла бездарний закон про вибори, ніж встановила хронічний цейтнот для кожної виборчої процедури", - зазначив І.Варченко.

Він підкреслив, що ХОО ПРП діяла в чіткій відповідності до ч.2 ст. 45 закону про вибори, згідно якої кандидат у депутати має право відкликати свою заяву про намір балотуватися за два дні до дня голосування. "Члени ХОО ПРП, учасники списку, подали відповідні заяви ще вранці 27 жовтня, чим надали облвиборчком чотири дні для відповідних дій зі скасування реєстрації списку (про що є відповідні документи та реєстраційні записи). Облвиборчком свідомо затягнув процес, прийнявши рішення про скасування реєстрації тільки в п'ятницю, 29 жовтня, ввечері, а дільничним комісіям повідомив про це в другій половині дня в суботу. Так, саме Харківська обласна ТВК примусила працювати в передвиборну ніч членів дільничних виборчих комісій над штампуванням бюлетенів з позначкою "вибув" і поставила під сумнів легітимність виборів взагалі. Вимагаємо від М. Добкіна спростувати поширену ним неправдиву інформацію про спробу ХОО ПРП зірвати вибори, а Комітет виборців України - спростувати негативні коментарі щодо ХОО ПРП", - заявив І.Варченко.

Довідка "SQ". Як заявив 30 жовтня голова Харківської обласної виборчої комісії О.Русанов, облорганізація ПРП відмовилася від участі у виборах до Харківської облради.

31 жовтня голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України Михайло Камчатний заявив, що відмова від участі у виборах до Харківської обласної ради за день до виборів облорганізації ПРП можна розцінювати як спробу зриву виборчого процесу в Харківській області. "Це призвело до того, що комісії змушені були в суботу пізно увечері і вночі збирати засідання і ставити штамп "вибув" напроти рядка з кандидатами від ПРП. Ми не розуміємо дій цієї політичної сили", - заявив М.Камчатний.