"Ми з надією і жахом чекаємо обіцяного до Євро-2012 капітального ремонту драматичного театру ім. Т.Шевченка", - заявив 9 листопада "SQ" голова профспілки працівників культури Харківського державного академічного українського драматичного театру ім.Т.Шевченка Микола Мох. За його словами, будівлі театру, яка "розвалюється просто на очах", терміново необхідний капітальний ремонт, але "ми боїмося, що можемо вийти з будівлі на час ремонту і не повернутися туди".

За словами М.Моха, нещодавно в Кіровограді було побудовано нову будівлю для трупи академічного драматичного театру, яка працювала у приміщенні старого театру. "Все зробили, залишилося тільки завести електроосвітлення та звукову апаратуру. І раптом влада продала будівлю приватній структурі, з неї вивезли театральну апаратуру, і зараз в будівлі розташовується супермаркет", - зазначив М.Мох.

За його словами, театр ім.Шевченка - єдиний у місті, який не має свого господарського двору і гаражів для машин. "Реконструкція будівлі не проводилася вже близько 50 років. Нам ніде зберігати декорації, в будівлі не поміщаються цехи. Так що реконструкція театру необхідна, але на неї будуть потрібні сотні мільйонів гривень. Адже під час реконструкції потрібно поміняти все - від крісел у залах для глядачів до покрівлі", - зазначив М.Мох.

Довідка "SQ". 31 березня 1922 р. Лесь Курбас заснував у Києві театр "Березіль". Прем'єра першої вистави "Жовтень" відбулася 7 листопада. У 1926 р. "Березіль" як кращий театр УРСР перевели до Харкова, який в той період був столицею України. 16 жовтня прем'єрою вистави за п'єсою Ф.Кроммелінка "Золоте черево" розпочався перший харківський сезон. У 1935 - 1947 рр. театр називався Харківський державний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, в 1947 р. театру було присвоєно звання академічного, в 90-х рр. трупа театру брала участь у міжнародних театральних фестивалях "Березіль-93" (Харків), "Золотий лев" (Львів), "Мистецьке березілля" (Київ).

З 2001 р. театр виїжджає на гастролі за кордон, беручи участь у міжнародних театральних фестивалях в Барселоні і Мадриді (Іспанія), Берліні і Бохумі (Німеччина), Варні (Болгарія), Відні (Австрія), Гданську (Польща), Греноблі (Франція) , Гронінгені (Нідерланди), Кишиневі (Молдова), Любляні (Словенія), Москві і Санкт-Петербурзі (Росія), Сараєво (Боснія і Герцоговина), Сібіу (Румунія), Скоп'є (Македонія).

У 2002 - 2006 рр. генеральним директором і художнім керівником театру був Андрій Жолдак. Він поставив у театрі вистави "Гамлет. Сни" за мотивами трагедії В.Шекспіра "Гамлет" (2001 р.), "Місяць кохання" за мотивами п'єси І.Тургенєва "Місяць в селі" (2002 р.), "Один день Івана Денисовича" за мотивами однойменної повісті О.Солженіцина, "Гольдоні. Венеція" за К.Гольдоні.

У 2003 р. театр став переможцем фестивалю "Бієнале театру Еужена Іонеску-2003" (Кишинів, Молдова). У 2008 р. трупа театру отримала премію Миколи Коляди на міжнародному фестивалі сучасної драматургії "Коляда - Plays" (м. Єкатеринбург, Росія).

У трупі театру - близько 50 акторів.