Рішення управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації (ХОДА) про входження Харківського обласного центру народної творчості до складу КП "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтв" незаконне. Про це 8 лютого заявив журналістам директор центру народної творчості Володимир Гальперін. "Цей наказ незаконний, тому виконувати його я не буду", - підкреслив він. За словами В.Гальперіна, наказ порушує чинне законодавство в галузі культури. Згідно наказу, всі співробітники центру повинні бути звільнені, крім того, не вказано, де саме буде перебувати нове КП. Ліквідація центру незаконна ще й тому, що він створений відповідно до постанови Кабінету міністрів, а цього документа ніхто не відміняв.

В.Гальперін зазначив, що деякі депутати Верховної Ради, вважаючи рішення про реорганізацію центру народної творчості незаконним, передали протест до обласної прокуратури. Також Міністерство культури і туризму надіслало листа голові Харківської облради Сергію Чернову з проханням вжити заходів щодо недопущення ліквідації центру. "Не може бути такого, щоб центр був закритий. Якщо його закриють, у нас буде єдина область в Україні, де немає обласного центру народної творчості, - зазначив В.Гальперін. - Я думаю, що про рішення, яке непрофесійно підготовлено управлінням культури, не знають ні губернатор, ні голова облради, оскільки це зараз, скажімо, не найважливіше питання".

За словами В.Гальперіна, керівництво центру народної творчості теж направило листа голові ХОДА Михайлу Добкіну і С.Чернову. "Ми сподіваємося, що, почувши про те, скільки в наказі порушень, його скасують, - зазначив В.Гальперін. - Якщо наші аргументи не подіють, ми будемо змушені звернутися до суду, тому що це єдина можливість відстояти не лише свої робочі місця, але і те, що наше установа придбала більш ніж за 70 років свого існування".

Довідка "SQ". Згідно наказу управління культури, КП "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтв" об'єднає Харківський обласний центр народної творчості, УКЦ "Юність" та обласну художню галерею "Мистецтво Слобожанщини". Начальник управління культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов повідомив, що об'єднання проводиться для того, щоб не дублювалися функції трьох установ. За його словами, всі творчі колективи, які діють при трьох установах культури, зможуть продовжити свою діяльність, площа використовуваних приміщень теж не скоротиться. Д.Кузнєцов відзначив, що буде проведена формальна процедура звільнення співробітників з колишніх структур і зарахування в нову, кадровий склад частково буде переглянутий.